LoginMože li se vjerovati struci?

 

 

Koordinacija GI Spasimo dolinu Neretve priopćenjem za javnost je pozdravilia odluku Vlade Federacije BiH koja je na sjednici održanoj 5. 9. 2012. odbila dati pozitivno mišljenje o Studiji procjene utjecaja na okoliš, te samim time i suglasnost za provođenje daljnjih aktivnosti na projektu Gornji horizonti u Republici Srpskoj. Istovremeno se pitaju hoće li hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Zmajlović odraditi posao u skladu s pravilima struke ili je na poziciju postavljen jer je puno podatniji prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću od bivše ministrice Holy?! Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Dva mjeseca nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, konstatirao kako je sporazum između Hrvatske i Republike Srpske o izgradnji HE Dubrovnik 2 – protuustavan, i Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 5. 9. 2012. odbila dati pozitivno mišljenje o Studiji procjene utjecaja na okoliš, te samim timei suglasnost za provođenje daljnjih aktivnosti na projektu Gornji horizonti u Republici Srpskoj. Gornji Horizonti su projekt gradnje hidrocentrala na području Republike Srpske kojim će se rijeci Neretvi, odnosno njenim lijevim pritocima godišnje oduzeti šest milijardi metara prostornih vode i preusmjeriti ih u slijev Trebišnjice. Hrvatska je Vlada dogovorom Čačić - Džombić dala vjetar u leđa tom projektu.

I dok je prvi čovjek susjedne države sporazum koji su potpisali Radimir Čačić s hrvatske strane te Aleksandar Džombić u ime Republike Srpske, ocijenio grubim kršenjem Ustava suverene države Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH konačno privremeno zaustavlja ovaj kontroverzni projekt dok se ne utvrde točni pokazatelji monitoringa kvaliteta i kvantiteta voda neretvanskih pritoka - rijeka Bune, Bunice i Bregave i zaštićenog močvarnog područja Hutovog Blata.

Naši susjedi s pravom zahtijevaju formiranje stručnog tima sastavljena od neovisnih stručnjaka iz oba entiteta u Bosni i Hercegovini te stručnjaka iz Republike Hrvatske koji bi objektivno sagledali sve dosadanje negativne posljedice realizacije projekta Gornji Horizonti, kao i predložili mjere za sprečavanje katastrofičnih predviđanja o pretvaranju doline Neretve u slanu pustaru. Ovih dana je i hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i prirode imenovalo savjetodavno stručno povjerenstvo koje ima zadatak procijeniti utjecaj zahvata HE Dabar (prve hidroelektrane u projektu Gornji horizonti) na okoliš u Republici Hrvatskoj te u skladu s time predložiti mjere zaštite okoliša u postupku između dvije države.

Ostaje za vidjeti hoće li bar hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode odraditi posao u skladu s pravilima struke. Hrvatske vode na žalost to do sada nisu bile u stanju. Iz izjava direktora Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda u Splitu gospodina Branka Pejakovića, koji uporno i prije procjene studije utjecaja na okoliš tvrdi da projekt neće imati nikakvih negativnih utjecaja na slijev Neretve, da se zaključiti da Hrvatske vode na studiju utjecaja na okoliš gledaju kao na puku formalnost. Projekt koji preusmjerava vode iz slijeva Neretve u slijev Trebišnjice ne vide kao prijetnju dolini Neretve a svoj optimizam ne potkrepljuju nikakvim argumentima.

Od nadležnih hrvatskih institucija očekujemo ozbiljniji pristup i jasne odgovore na pitanje kojim će se zaštitnim mehanizmima uspjeti postići da preusmjeravanje slijevnih voda Neretve prema rijeci Trebišnjici ne umanji vodne potencijale Neretve. Nadamo se da Vlada Federacije BiH neće biti jedini saveznik žiteljima neretvanske doline u obrani Neretve, stoji u priopćenju koje potpisuje Markica Vuica, koordinacija GI Spasimo dolinu Neretve.

Izvor: http://www.edubrovnik.hr

 

HIPPUS.hr

Select style: Red Brown