LoginProjekt koji ugrožava teritorij BiH i hrvatski jug

 

“Projekt Gornji Horizonti i njegove prijetnje opstanku Stoca i donje Neretve” naziv je javne rasprave koja je održana u četvrtak u hotelu Europa u Sarajevu. Organizatori ovog skupa su Centar za prirodno naslijeđe i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, Forum mladih Stolac, Udruženje “Obnova građanskog povjerenja” Stolac, Udruga “Lijepa naša” iz Ploča i Građanska inicijativa “Spasimo dolinu Neretve” iz Metkovića.

O problematici realizacije projekta Gornji Horizonti govorili su: Dalibor Ballian, Miodrag Dakić, Amra Hadžimuhamedović, Ivo Lučić i Amer Medar. Kako se moglo čuti na ovoj raspravi projektom “Gornji horizonti” predviđeno je oduzimanje voda Bregave, Bune i Bunice, te niza manjih i većih vrela neretvanskih voda radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice.

Rasprava o Gornjim horizontima u Sarajevu

Rasprava o Gornjim horizontima u Sarajevu

Ovom prilikom istaknuto je da se vode otimaju od milenijima razvijanih ekoloških sustava, pa uglavnom završavaju u moru kod Dubrovnika, tamo gdje nikada prirodno nisu pripadale. Sudionici rasprave istakli su da je opravdana pretpostavaka da će realiziranje projekta proizvesti štetne ekološke, kulturološke i demografske posljedice na cijelom području bh. i hrvatskog juga.

dr.sc.Davor Ballian

dr.sc.Davor Ballian

Tako je Dalibor Ballian naveo niz upozoravajućih primjera. Gornji horizonti po njegovim riječima ozbiljna su prijetnja eko sistemu. Ono što se u budućnosti može očekivati je da npr. cementiranjem korita rijeka biljni i životinjski svijet izgubi prirodno stanište, također direktno je ugroženo i Hutovo blato koje bi se od slatke močvare moglo pretvoriti u slanu. Osim toga došlo bi do uništavanja šuma u Hercegovini te promjeni klime. Gornji horizonti su, podsjetimo, projekt, čija je realizacija započela u bivšoj Jugoslaviji 1956. godine. Do početka rata završena je njegova prva faza – izgrađene su hidroelektrane: Trebinje I, Trebinje II, PHE (pumpna hidroelektrana) Čapljina i HE Plat. Prve dvije hidroelektrane sada su u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske, HE Čapljina je u sastavu Elektroprivrede Herceg Bosne u Federaciji BiH, a HE Plat u sastavu Hrvatske elektroprivrede.

Izvor: www.emetkovic.com

 

HIPPUS.hr

Select style: Red Brown