LoginStručnjaci upozorili: Dolina Neretve će postati pustinja

Gradnja hidroelektrana na i oko toka Neretve već nam je oduzela četiri milijuna kubika vode, a kad sustav hidroelektrana Gornji horizonti u Hercegovini bude gotov, izgubit ćemo još dvije milijarde kubika u slijevu Neretve. Danas u Metkoviću možete loviti srdele, lignje, orade... More prodire sve dublje, govori nam skupina zabrinutih mještana neretvanske doline okupljena u dvadesetak udruga. Njih oko tisuću čine inicijativu “Spasimo dolinu Neretve”. 
Svojim aktivnostima nastoje upozoriti na posljedice gradnje Gornjih horizonata u Republici Srpskoj i gradnje hidroelektrane Dubrovnik 2, koje će koristiti vodu otpuštenu iz akumulacije Gornjih horizonata. Projekt je star 60 godina. Njime se žele iskoristiti hidroenergetski potencijali dijela sljeva rijeke Trebišnjice i Neretve.

 

- U neretvanskoj se dolini svake godine proizvede voća i povrća vrijednog oko 500 milijuna kuna, najviše mandarina. Proizvodnja bi bila ugrožena samo da bi se spasio HEP. Na lijevoj strani Neretve izdašnost vode već je pala na oko 25 posto. Na istočnoj je strani 20 manjih rijeka, pritoka, podzemnih krških izvora koji samu dolinu opskrbljuju vodom - priča Nikola Grmoja iz građanske inicijative. Sami su svjesni da u ovoj fazi gradnje Gornjih horizonata malo toga mogu. Grmoja kaže kako im smeta što građanima nitko ništa ne govori. Ako Hrvatska odobri gradnju hidroelektrane Dubrovnik 2, projektanti Gornjih horizonata mogu početi probijati tunel prema moru kojim će se rješavati milijarda kubika vode. 


- Taj je projekt započet još u bivšoj Jugoslaviji koja ga je, usput rečeno, i zaustavila. No kanadsko-britanski konzorcij koji gradi Horizonte uspio je isposlovati gradnju. Svoje prste u ovome imaju sve vlasti. 

Izvor: www.24sata.hr

HIPPUS.hr

Select style: Red Brown